Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян

 Науковці факультету аграрної економіки і менеджменту Тернопільського національного економічного університету стали учасниками навчального семінару організованого фахівцями Львівської аграрної дорадчої служби і агрохолдингом «Мрія». У семінарі взяли участь викладачі кафедри обліку та економіко-правоовго забезпечення агропромислового бізнесу Ярослав Іванович Костецький, Володимир Дмитрович Забчук і Петро Романович Пуцентейло.

Львівська аграрна дорадча служба створена 12 червня 2000 року внаслідок реалізації проекту TACIS Європейського союзу у 1998-2000 років. У Львівській області Львівська аграрна дорадча служба реалізовувала Проект «Підвищення конкурентноспроможності молочного сектору в Україні» за фінансової підтримки уряду Канади, наданої через Міністерство закордонних справ, міжнародної торгівлі і розвитку Канади (DFATD).

Сьогодні організація реалізовує Проект «Розвиток молочного бізнесу в Україні» (2014-2021).

Під час семінару виступив директор Національної асоціації дорадчих служб України Іван Паньків, який привітав учасників наукового заходу, представив основні аспекти діяльності дорадчої служби. Він наголосив, що робота дорадників спрямована на формування у селянства сучасної ринкової культури та поведінки, нового типу економічного мислення і створює передумови зростання на цій основі добробуту сільського населення.

Ігор Петришин, виконавчий директор Кооперативного об’єднання «Рівноправність», підкреслив роль кооперації у розвитку сільських територій, зокрема в об’єднанні кооперативів для ведення спільної господарської діяльності. Це дає можливість збирання та формування гуртової партії продукції; підвищення якості продукції; застосування нноваційних підходів до розвитку аграрного бізнесу; забезпечення виробників якісними кормами; закупівля та дистрибуція матеріально-технічних ресурсів; підтримка кооперативного менеджменту, бухгалтерії та технічного сервісу.

Михайло Вишньовський, тренер з кооперації зазначив, що основною функцією дорадчих формувань аграрного дорадництва є підвищення рівня компетенції фермерів для того, щоб вони мали можливість грамотно приймати власні управлінські рішення та робити ці рішення успішними.

Василь Мартюк, директор благодійного фонду агрохолдингу «Мрія», зазначив, що кооперація є одним із рушіїв сучасної економіки, який здатен суттєво впливати на соціально-економічну ситуацію в сільській місцевості, сприяти підвищенню зайнятості сільського населення через безпосереднє створення робочих місць, а також сприяти розвитку малого підприємництва на селі.

Плідну дискусію щодо розвитку кооперації і дорадництва вели науковці факультету аграрної економіки і менеджменту Тернопільського національного економічного університету.

Ярослав Іванович Костецький визначив основні пріоритети розвитку дорадництва в Україні на перспективу.

Володимир Дмитрович Забчук представив міркування щодо автоматизації процесів обліково-аналітичного процесу виробництва і управління.

Петро Романович Пуцентейло запропонував створити за аналогічною структурою дорадчу аграрну службу у Тернопільській області. Підтримку у цьому запропонував Василь Мартюк – директор благодійного фонду агрохолдингу «Мрія».

Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян Успішний розвиток кооперації – запорука прибутковості сільських територій і селян