Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію

Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Особливістю природничих наук є тісний зв’язок теорії і практики. Це дає можливість наочно споглядати теоретичні положення, доторкатися до вивчених понять, явищ.

У рамках вивчення геології  студенти першого курсу спеціальності «Геодезія та землеустрій» факультету аграрної економіки і менеджменту спільно із своїми колегами, що вивчають менеджмент природокористування та економічну оцінку землі, 9 листопада 2017 року здійснили пізнавальну екскурсію до трьох геологічних пам’яток: печери «Кришталева» в с. Кривче Борщівського району, Чортківського відслонення геологічного періоду девону та Звенигородського відслонення періоду силуру. Гідом став представник Клубу мандрівників «Carpe Diem» Роман Бронецький.

Відслонення Девону поблизу міста Чортків – це геологічна пам’ятка природи місцевого значення в Україні. Вона розташована біля північної околиці села Горішня Вигнанка Чортківського району Тернопільської області. Під охороною перебуває відслонення потужної товщі темно-коричневих, зеленувато-сірих тонковерствуватих аргілітів з окремими прошарками вапняків, що містять рештки тентакулітів, остракод тощо.

Досить цікавою була екскурсія по печері «Кришталева» в с. Кривче Борщівського району. Вважається, що її відкрив монах Габріель Жанжинський у 1721 році, але на той час нею ніхто не цікавився і про печеру забули. Та з часом її почали прочищати і відкривати нові коридори.

Перед гостями печери – два з половино кілометри екскурсійної траси, півтори години шляху у світі казки. Перші 500 м вхідного коридору спочатку насторожують. Під ногами кольоровими плямами жовтіють тьмяні відблиски світильників. Склепіння та стінки вилискують темно-коричневим гіпсом, гладенько відшліфованим стародавніми водами. Цей коридор переходить у зал Скель, де по долівці розкидані кам’яні піраміди, паралельно до нього тягнеться коридор кам’яних бурульок (сталактитів), де зі стелі звисають химерні гіпсові нарости, а в Зоологічному залі гіпси нагадують різних тварин. Іноді можна побачити живих кажанів, причому зовсім близько, вони висять на стелі або пролітають над головами.

Екскурсовод Галина розповіла легенду, яка дуже насторожила студентів. У легенді розказується, що дівчата на ім’я Наталія, які бувають у цій печері повинні давати відкуп, щоб міфічний господар їх там не залишив. Студентка ФАЕМ Наталочка не хотіла ризикувати, тому також кидала монетки господарю. Екскурсія Кришталевою печерою в Кривче є дуже цікавою, однак слід обережно відвідувати цю пам’ятку тим, хто боїться замкненого простору, оскільки це безпросвітня довга нора, з якої можна вийти, тільки пройшовши її до кінця.

Потім молодь відправилася до села Звенигород, розташованого в безпосередній близькості до Дністровського каньйону – одного із семи природних чудес України. Каньйон утворений річкою Дністер і розташований в межах чотирьох областей: Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької. На Дністровських схилах є велика кількість рідкісних рослин, тварин, птахів. Теплий клімат у каньйоні відрізняє цю місцевість від інших територій Західної України. Мальовничий ландшафт гірського типу, чарівні ліси, річка, печери, химерні скелі, пташине різноголосся роблять Дністровський каньйон справді райським куточком природи.

Тут юнаки і дівчата ознайомилися зі Звенигородським відслоненням силуру і девону, які утворюють унікальні пам’ятки неживої природи, відомі вченим геологам у всьому світі. Силурійський розріз, що виходить на поверхню тут в долині Дністра, за повнотою відслонення, виразністю і фауністичною характеристикою є одним із кращих у світі, а за багатством і різноманітністю органічних залишків у суміжних пластах силуру і девону та легкою доступністю не має собі рівних. Це справжня геологічна енциклопедія, в якій зафіксовано еволюцію земної кори та органічного світу віком понад 400 мільйонів років.

Окрім геологічної пам’ятки в селі Звенигород знаходиться столітній панський палац, зведений у 1918 році віденськими архітекторами у стилі пізнього класицизму, а також унікальна біологічна пам’ятка – величні дуби, яким більше двохсот років.

Екскурсія завершилася в теплому дружньому колі біля багаття. Студенти разом розпалювали вогнище, готували бутерброди і кашу, варили трав’яний чай і грибну юшку. Прекрасні екскурсійні об’єкти і неймовірно красивий вид на Дністер додали теплої та дружньої атмосфери. Під час такого пікніку куратор, доцент кафедри менеджменту біоресурсів і природокористування Волошин Р.В. посвятив юнаків і дівчат у студенти. Це було досить емоційно і по-домашньому. Вечір продовжився веселими розмовами і піснями під гітару, які лунали всю дорогу від берегів Дністра до Тернополя.

Перша студентська екскурсія за час навчання в ТНЕУ завершилася. Емоції і естетична насолода, яку отримала молодь налаштовують на нові подорожі і звершення, які (а кожен із молодих людей у цьому впевнений) не забаряться!

Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію 13Студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій» ФАЕМ здійснили навчальну екскурсію