Відбулася VIII міжнародна науково-практична конференція «Перспективи розвитку освіти, науки і бізнесу в глобальному середовищі».

Карантинні обмеження не є на заваді посиленню інтернаціоналізації науки, обміну досвідом та вироблення практичних рекомендацій співпраці між науковцями різних країн, навчальних закладів та представниками бізнесу

23 жовтня 2020 р. за підтримки ректора Андрія Крисоватого у Західноукраїнському національному університеті відбулася VIII Міжнародна науково-практична конференція «Перспективи розвитку освіти, науки і бізнесу в глобальному середовищі».

Ініціатором організації та проведення конференції стала кафедра обліку та економіко-правового забезпечення агропромислового бізнесу Навчально-наукового інституту біоресурсів і природокористування. Учасниками наукового заходу були студенти, слухачі магістерських програм, аспіранти, докторанти, викладачі, доценти, професори з Білорусії, Грузії, Литви, Польщі та України – усього 130 учасників.

Конференція пройшла у жвавій дискусії. З вітальним словом до учасників звернувся проректор з наукової роботи Західноукраїнського національного університету, д. е. н., професор Зеновій Задорожний, який окреслив найбільш гострі проблеми відповідно до напрямів конференції.  Із короткими доповідями та повідомленнями виступили в.о. директора Навчально-наукового інституту біоресурсів і природокористування Західноукраїнського національного університету – заступник голови оргкомітету, д.е.н., доцент Дмитро Шушпанов; Депутат Єленєгурської міської ради, (Республіка Польща) – Пйотр Пачускі; завідувачка кафедри управління земельними ресурсами та кадастру Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва, д.е.н., професорІрина Кошкалда; Голова гміни Громадка (Республіка Польща) – Даріуш Павліщи; професор кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Західноукраїнського національного університету, д.е.н., професор – Зоряна Лободіна; проректор з наукової роботи Сумського національного аграрного університету, д.е.н., професор – Юрій Данько; доцент кафедри Державного університету ім. Станіслава Сташіца в Пілі (Республіка Польща), к.е.н., доцент – Вікторія Вовк; почесний доктор Західноукраїнського національного університету, уповноважений ректора Вроцлавського економічного університету по співпраці з ЗУНУ (Республіка Польща), доктор габілітований, професор – Анетта Зелінська; професор кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу, Західноукраїнський національний університет, д.е.н., професор – Григорій Монастирський; завідувач кафедри обліку та економіко-правового забезпечення агропромислового бізнесу, голова професійної спілки працівників Західноукраїнського національного університету, д.е.н., професор – Руслан Бруханський; Професор кафедри обліку та економіко-правового забезпечення агропромислового бізнесу Західноукраїнського національного університету, д.е.н., професор – Петро Пуцентейло; директор ВСП «Чортківський фаховий коледж економіки та підприємництва ЗУНУ» Західноукраїнського національного університету, д.е.н. – Тетяна Жовковська; професор кафедри агрономії, екології та агроінженерії, д.с.-г.н., доцент – Олег Овчарук; голова наукового клубу кафедри обліку та економіко-правового забезпечення агропромислового бізнесу Західноукраїнського національного університету «Учні Луки Пачолі» – Віталій Дзюба.

Спікером пленарного засідання виступив доктор економічних наук Дмитро Шушпанов, який зазначив, що у сучасному світі частка впливу людської цивілізації на екологію стрімко зростає. Гостро постало питання утилізації і управління відходами. Саме це стосується і пандемії COVID-19. Сучасна екоекономіка передбачає перетворення всіх сфер життєдіяльності, надаючи їм значний економічний, екологічний та соціальний ефекти, що відкриває нові потужні переваги та можливості для суспільства і бізнесу. Спікер побажав усім конструктивної роботи і творчих успіхів і висловив сподівання щодо подальших зустрічей у такому форматі.

Багато цікавого та корисного присутні дізналися про розвиток громад, поєднання науки і бізнесу, які здатні змінити сучасну економіку світу. Впровадження системи екомоніторингу дасть змогу покращити довкілля і екологію, передати нащадкам чисту планету. Особливо гостро обговорено та здійснено рекомендації щодо управління утилізацією відходів в Україні.

Багато обговорень стосувались важливості розвитку екологічних проєктів економіки в контексті підвищення конкурентоспроможності економіки України, фахові компетенції випускників закладів вищої освіти, місце випускника-фахівця на ринку праці. Активно обговорені питання, пов’язані з сучасними викликами та загрозами розвитку вітчизняної вищої освіти в Україні. Розроблені пропозиції щодо вдосконалення механізму вступу на освітній ступень магістра та взаємодії вищих навчальних закладів із роботодавцями.

Дискусію активно підтримали всі учасники конференції як запитаннями до спікера, так і коментарями.

Організатори конференції щиро вдячні колегам, які активно допомогли в організації та проведенні конференції, всім хто прийняв і ній участь.

Бажаємо вам міцного здоров’я та нових наукових звершень!